Ochutnajte pochúťku z Ruska
Pri slove kaviár, sa vám pravdepodobne vybavia vajíčka, teda ikry rýb. Podobne sa však nazýva aj pochúťka, ktorá sa k nám dostala z oblastí Ruska a Ukrajiny. Ide o takzvaný cuketový kaviár. Originálny názov tejto pochutiny je Kobachkovaya Ikra. V slovenčine sa vyslovuje ako „kabačkovaja ikra“. Tento kaviár však nemá s rybami nič spoločné. je vyrábaný z cukety a inej zeleniny. Ak by ste teda navštívili Ukrajinu, určite si so sebou jedno sklíčko odneste.
Cuketová pochúťka s mnohými využitiami
Cuketový kaviár sa vyrába samozrejme z cukety. Okrem nej však obsahuje aj mrkvu, papriku, slnečnicový olej, čierne korenie, soľ, paradajkovú pastu a cibuľu. Všetky tieto ingrediencie sú rozmixované na hladkú konzistenciu. Kaviár môžete konzumovať za surového stavu, alebo ho tepelne upraviť. Je chutný ako nátierka na pečivo, alebo ako súčasť dressingov do studených šalátov. Dá sa z neho však pripraviť aj omáčka k mäsu, alebo na cestoviny.
Zabudnite na baklažán a petržlen
Cuketový kaviár si viete pripraviť aj doma. Na internete nájdete rôzne recepty, ktoré neraz obsahujú napríklad baklažán, petržlen a iné suroviny, ktoré však v tomto pokrme nemajú čo hľadať. Ak sa ho teda rozhodnete pripraviť doma a chcete dosiahnuť jeho typickú chuť, používajte iba ingrediencie, ktoré patria do originálnej receptúry. Základom je cuketa, ku ktorej pridáte spomínanú mrkvu, cibuľu, papriku a paradajky. všetko najprv opečte na panvici, osoľte, okoreňte a konzistenciu dolaďte použitím slnečnicového oleja. V tomto prípade zabudnite na ten olivový, pretože by zmenil celú chuť tejto pochúťky. Tento spôsob spracovania cukety je veľmi dobrý aj vtedy, ak sa vám jej na záhrade urodilo viac. Celú zmes totiž môžete naložiť do sklenených pohárov a zavariť. Takto vám v špajzy vydržia rovnako, ako iné zavárané pochutiny.