Nezaradené

Naložte si kapustu v malom


Klasika
 
Klasicky sa kapusta nakladá do veľkých keramických sudov, či nádob. Celé hlávky sa najprv nahrubo nastrúhajú. Následne sa vložia do veľkej nádoby, kde kapustu musíme ušliapať. Tradične si ženy zdvihli sukňu a šliapali, kým kapusta nepustila dostatok šťavy. Tak sa to robí aj dnes, ale použiť môžete samozrejme aj svoje ruky. Potom ju poriadne nasolíme, prihodíme celú rascu, čierne korenie a poprípade aj cibuľu. Každý má svoj vlastný recept. Táto nasolená zmes sa následne vloží do sudu, jednotlivé vrstvy sa poriadne utlačia, zaťažia drevom a kameňom a kysnutie sa môže začať. Po niekoľkých týždňoch v teple, môžeme sud preložiť na chladnejšie miesto. Potom nás čaká už len vychutnávanie svojej práce. Ak bývate v dome, alebo máte v byte dostatok priestoru na umiestnenie sudu, určite siahnite po tomto spôsobe.

kapusta
 
Pre majiteľov malých bytov
 
Kapustu si vieme naložiť aj do väčších zaváraninových pohárov. Ideálne sú minimálne päť litrové. Tak ako pri predošlom postupe, si najprv nastrúhame kapustu. Použite samozrejme menšie množstvo. Tradičné šliapanie vo veľkej vaničke, alebo inej nádobe, nahraďte lavórom, alebo väčším hrncom. K tomuto vám bohato postačia aj ruky. Kapustu osolíme, okoreníme a poriadne vtlačíme do zaváraninového skla. To nezatvárame. Vrch fľaše môžete prekryť igelitovým vrecúškom, alebo vrchnák položiť len voľne. To potom uložíme na teplé miesto. V momente, keď sa proces kvasenia ukončí, ho môžeme presunúť do pivnice, alebo chladnej špajze.

zelí
 
Pre majiteľov tých najmenších bytov
 
Ak vlastníte jednoizbový byt a máte problém s uložením i tých najpotrebnejších vecí, ako napríklad topánky, či kuchynský riad, päť litrová fľaša s kapustou by bola asi navyše. Existuje však riešenie aj pre vás. Kapustu si môžete naložiť do klasický sedemdecových sklíčok. Postupujte presne tak ako pri klasickom nakladaní. Osolenú a okorenenú kapustu natlačte do sklíčok a poriadne utiahnite uzávery. Pod sklíčka umiestnite starý plech na pečenie, alebo iný podstavec. Počas prvých týždňov, začne šťava vytekať. To je však dobre. Potom ako kapusta vykysne sa všetko ustáli a fľaše môžete uložiť do poličky.